top of page
Email
india flag wix.png

TENZIOMIOGRAFIJA

Kvantifikacija funkcije mišic

TENZIOMIOGRAFIJA (TMG) 

KRATEK UVOD:

Tenziomiografija (TMG) ​​je dokazljiva metoda, ki natančno meri hitrost kontrakcije mišic in togost mišic. Uporablja se v vrhunskem športu, športni medicini in raziskavah.

ITALIANO

Individualizacija načrtov treninga.

 

 

 • Profiliranje športnikov

 • Preprečevanje poškodb

 • Odkrivanje šibkih povezav v kinetičnih verigah

 • Spremljanje pripravljenosti

TMG prikaže mišični profil športnika, tako da dobite informacije, katera mišica mora biti hitrejša ali močnejša ali če je treba sprostiti določeno mišico.

Trenerji se soočajo s potrebo po povečanju učinkovitosti in spremljanju tveganj. TMG zagotavlja podporo trenerjem s podrobnim in kvantitativnim vpogledom v športnike.

VRHUNSKI ŠPORT

Lastnosti

ŠPORTNA MEDICINA

Ocenjevanje funkcionalnih mišičnih motenj.

 • Odločitev za vrnitev športnika v igro (ne napoved)

 • Obvladovanje tveganj

 • Spremljanje in ocenjevanje

 • Spremljanje rehabilitacije

 

Zdravstveni delavci se soočajo s potrebo po spremljanju tveganj, zmanjšanju brezkontaktnih poškodb in zagotavljanjem, da vrnitev v igro ne povzroči ponovne poškodbe. TMG lahko te težave reši na hiter, natančen in objektiven način.

Podpora za prepoznavne znanstvene publikacije.

 • Diagnoza akutnih in kroničnih sprememb v mišicah

 • Neinvazivno določanje sestave mišic

 • Zaznavanje lokalne utrujenosti mišic

 

Tenziomiografijo uporabljajo nekatere najprestižnejše raziskovalne ustanove na svetu, z njeno pomočjo pa lahko odkrijejo akutne ali kronične spremembe v mišični sposobnosti, da se krči ali sprosti. Novost, ustreznost in verodostojnost informacij, predstavljenih v določeni publikaciji, lahko spremeni vpliv publikacije. Tenziomiografija je bila uporabljena v več kot 100 znanstvenih člankih.

RAZISKAVE

Tehnologija
PODROBNOSTI O TENZIOMIOGRAFIJI:

Tenziomiografija je hitro razvijajoča se neinvazivna, praktična, hitra in zanesljiva tehnologija. Pomaga kvantificirati napredovanje rehabilitacije ali potek treninga in posledično zagotavlja objektivno oceno učinkovitosti določenega protokola zdravljenja. Specifične lastnosti krčenja merjenih mišic so pomembni parametri za zdravstvene delavce in športno osebje, ki iščejo pravi vpogled v status posamezne mišice.

 

Prednosti TMG S2 so preprostost, fleksibilnost in združljivost z drugimi metodami in uporabo na terenu ali drugje. Športnike je mogoče profilirati v nekaj minutah, skozi rehabilitacijo ali trening pa jih lahko vodimo že po nekaj minutah.

V nasprotju s statičnim medicinskim slikanjem TMG S2 razkriva resnično funkcionalno sposobnost mišic brez pretiranih stroškov, porabljenega časa ali potovanja.

 

Ocene so neboleče in od športnika ne zahtevajo nobenega napora, izvesti pa jih je mogoče celo med akutnimi fazami poškodb, da pridobimo bistvene, jasne in objektivne referenčne vrednosti.

Raziskovalci, športna medicina in strokovnjaki za vrhunski šport imajo skupno potrebo po ustreznih in objektivnih informacijah, da lahko odločitve sprejemajo hitreje in z več informacijami. TMG S2 to omogoča na učinkovit, hiter in preprost način. Poleg tega informativne vrednosti podatkov o funkciji mišic ni mogoče ponoviti z nobeno drugo modalnostjo.

KAKO JE VIDETI

MERITVENI

PROTOKOL TMG?

Tenziomiografija (TMG) se uporablja za spremljanje radialnega gibanja trebuha mišice v izometričnih pogojih. Senzor gibanja je nameščen pravokotno na tangencialno ravnino na največji površini nad trebuhom mišice. Opazuje se gibanje (povečanje) trebuha mišice med krčenjem.

Za vzbujanje in merjenje izometričnega odziva trzanja bicepsa (biceps brachii – BB) se uporablja eksperimentalna nastavitev. Senzor TMG meri mišični radialni premik med trzanjem, ki ga povzročajo kratki električni dražljaji. Stimulativne elektrode so nameščene neposredno na kožo.

Krčenje mišic se povzroči z električnimi dražljaji, ki povzročijo en trzljaj. Okoli senzorja TMG se namestita dve samolepilni elektrodi. Anoda se postavi distalno, katodo pa proksimalno, 20–50 mm od točke merjenja. Bipolarno električno stimulacijo sestavlja en sam DC-impulz, ki traja 1 ms.

Fig. 1.

Experimental setup used to evoke and measure the biceps brachii (BB) isometric twitch contraction responses. The TMG sensor measures muscle radial displacement during twitch contractions induced by short electrical stimuli. The stimulating electrodes are placed directly onto the skin.

PARAMETRI TMG

Čas zakasnitve (Td) kot čas med električnim impulzom in 10 % krčenja

Čas kontrakcije (Tc) kot čas med 10 % in 90 % krčenja

Čas trajanja (Ts) kot čas med 50 % krčenja in 50 % sproščanja

Čas sproščanja (Tr) kot čas med 90 % in 50 % sproščanja

Premik (Dm) kot maksimalna amplituda krčenja mišice

Fig. 2.

The parameters that were measured with the TMG signal:

Dm – maximum amplitude (displacement),

td – initial delay time, 

tc – contraction time,

ts – sustained contraction time and

tr – half relaxation time.

Uporaba

OPIS DRUŽBE TMG-BMC

ZNANOST ZA RAZVOJ TELESA

Družba TMG-BMC Ltd. je pionir pri razvijanju metod za kvantifikacijo krčenja mišic. Zgodnji posvojitelji imajo zdaj priložnost za uporabo novega pristopa za natančno, neinvazivno in stroškovno učinkovito diagnozo na področju raziskav, športne medicine in vrhunskega športa.

 

Za informacije obiščite:

https://www.tmg-bodyevolution.com/ 

TMG_STADION_PREVIEW__TMG-67
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-45
TMG-120_web
TMG-55
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-29
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-8
TMG-257
TMG-265
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-68
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-80

KONTAKTIRAJTE NAS

Hvala. Sporočilo poslano.

Kontakt
SLEDENJE
 • Facebook - White Circle
 • LinkedIn - White Circle
 • Twitter - White Circle
bottom of page