top of page
Email
india flag wix.png

ТЕНЗИОМИОГРАФИЈА

Квантификација мишићне функције

ТЕНЗИОМИОГРАФИЈА (ТМГ)

КРАТАК УВОД:

Тензиомиографија (скраћено ТМГ) је метода заснована на доказима која прецизно мери брзину контракције мишића и крутост мишића. Користи се у перформансама, спортској медицини и истраживању.

ITALIANO
Lastnosti

Индивидуализујте планове тренинга.

 

 • Профилисање спортиста

 • Превенција повреда

 • Откривање слабих карика у кинетичким ланцима

 • Праћење спремности

ТМГ пружа профил мишића спортисте, тако да добијате информације о томе који мишић треба да буде бржи или јачи или да ли треба да опустите одређени мишић.

Тренери имају изазовни задатак да повећају учинак спортиста и да при том обрате пажњу на ризике. ТМГ помаже тренерима тако што им омогућава детаљан и квантитативан увид у спортисте.

ПЕРФОРМАНСЕ

СПОРТСКА МЕДИЦИНА

Објективно процењује функционалне поремећаје мишића.

 • Враћање на одлуке о игри (не предвиђања)

 • Управљање ризицима

 • Скрининг и процена

 • Праћење рехабилитације

 

Медицински стручњаци имају изазовну улогу да прате ризике, смање бесконтактне повреде и побрину се да повратак спортисте у игру не доведе до повреде. ТМГ може брзо, прецизно и објективно да реши ова три проблема.

Подршка за видљиве научне публикације.

 • Дијагностика акутних и хроничних промена мишића

 • Неинвазивно одређивање састава мишића

 • Детекција локалног умора мишића

 

Тензиомиографију користе неке од најпрестижнијих истраживачких институција на свету које помоћу те методе откривају акутне или хроничне промене у способности мишића да се стеже и опушта. Новина, релевантност и веродостојност информација представљених у одређеној публикацији може значајно да повећа њихов утицај. Тензиомиографија се до сада користила у више од 100 научних радова.

ИСТРАЖИВАЊЕ

Tehnologija

КАКО ИЗГЛЕДА ТМГ

МЕРНИ ПРОТОКОЛ?

Тензиомиографија (ТМГ) се користи за посматрање радијалног померања мишићног тела у изометријским условима. Сензор помака се позиционира вертикално на тангенцијалну равну на највећој површини изнад мишићног тела. Померање (повећање) мишићног тела током контракције се посматра и прати.

 

Експериментална средина која се користи да изазове и мери изометријске одговоре на контракцију трзаја мишића biceps brachii (BB). ТМГ сензор мери радијално померање мишића током контракција трзаја изазваних кратким електричним стимулусима. Стимулативне електроде се постављају директно на кожу.

Контракција мишића изазива електрични стимулус са једним трзајем. Око ТМГ сензора се постављају две самолепљиве електроде. Анода се поставља дистално, а катода проксимално, 20-50 мм од мерне тачке. Биполарна електрична стимулација се састојала од једног ДЦ импулса у трајању од 1 мс.

Fig. 1.

Experimental setup used to evoke and measure the biceps brachii (BB) isometric twitch contraction responses. The TMG sensor measures muscle radial displacement during twitch contractions induced by short electrical stimuli. The stimulating electrodes are placed directly onto the skin.

ТМГ ПАРАМЕТРИ

Време одлагања (Delay time - Td)  као време између електричног импулса и 10% контракције

Време контракције (Contraction time - Tc) као време између 10% и 90% контракције

Време одржавања (Sustain time - Ts) као време између 50% контракције и 50% релаксације

Време релаксације (Relaxation time - Tr) као време између 90% и 50% релаксације

Померање (Displacement - Dm) као максимална амплитуда контракције мишића

Fig. 2.

The parameters that were measured with the TMG signal:

Dm – maximum amplitude (displacement),

td – initial delay time, 

tc – contraction time,

ts – sustained contraction time and

tr – half relaxation time.

ДЕТАЉНИЈЕ О ТЕНЗИОМИОГРАФИЈИ:

Тензиомиографија је технологија која се брзо развија, која је неинвазивна, практична, брза и поуздана. Помаже у квантификацији процеса рехабилитације или напретка у тренингу и тако пружа објективну процену ефикасности одређеног протокола третмана. Специфичне карактеристике контракције мишића које она мери представљају важне параметре за медицинско особље и особље задужено за перформансу, које тражи прави увид у статус индивидуалног мишића.

 

Предност ТМГ С2 је њена једноставност, флексибилност и компатибилност са другим методама и апликацијама на терену или ван терена. Спортисти само за неколико минута могу да буду профилисани, надгледани и вођени кроз рехабилитацију или тренинг.

За разлику од статичног радиолошког снимка, ТМГ С2 открива праву функционалну способност мишића без прекомерних трошкова, утрошка времена или путовања.

 

Процене су безболне, не захтевају никакав напор од спортиста и могу да се врше чак и током акутне фазе повреде како би се добила есенцијална, јасна и објективна мерила.

Истраживачи, као и стручњаци у области спортске медицине и перформансе имају заједничку потребу за релевантним и објективним информацијама, да би одлуке могли да доносе брже и да оне буду боље информисане. ТМГ С2 пружа ту могућност, и то на ефикасан, брз и једноставан начин. Штавише, информативна вредност података о функцији мишића не може да се реплицира било којим другим модалитетом.

Uporaba

TMG-BMC ОПИС КОМПАНИЈЕ

НАУКА ЗА ЕВОЛУЦИЈУ ТЕЛА

TMG-BMC Ltd. је пионир у развоју метода за квантификацију контракције мишића. Корисници методе у раној фази њеног развоја сада имају прилику да користе нови приступ за тачну, неинвазивну и јефтину дијагнозу у областима истраживања, спортске медицине и перформанси.

 

За информације погледајте:

http://www.tmg-bodyevolution.com/ 

TMG_STADION_PREVIEW__TMG-67
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-45
TMG-120_web
TMG-55
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-29
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-8
TMG-257
TMG-265
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-68
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-80

КОНТАКТИРАЈТЕ НАС

Хвала вам. Порука послата.

Kontakt
ПРАТИ/ПРАЋЕЊЕ
 • Facebook - White Circle
 • LinkedIn - White Circle
 • Twitter - White Circle
bottom of page