top of page
Email
india flag wix.png

TENSIOMIOGRAFIJA

Mjerenje funkcije mišića

TENSIOMIOGRAFIJA  (TMG)

KRATKI UVOD:

Tensiomiografija (kratko TMG) je metoda utemeljena na dokazima koja precizno mjeri brzinu stezanja i krutosti mišića. Koristi se u performansi, sportskoj medicini i istraživanju.

ITALIANO

Individualiziranje planova treninga.

 

 • Profiliranje sportaša

 • Prevencija ozljeda

 • Otkrivanje slabih veza u kinetičkim lancima

 • Provjeravanje spremnosti

 

TMG pruža profil mišića sportaša, tako da dobivate informacije koji mišići trebaju biti brži, jači ili ako trebate opustiti određeni mišić.

Treneri imaju izazovnu potrebu za povećanjem performanse i rizika u fazi probira. TMG podupire trenere s detaljnim i kvantitativnim uvidom u sportaše.

PERFORMANSA

Lastnosti

SPORTSKA MEDICINA

Objektivna procjena funkcionalnog poremećaja mišića.

 • Povratak na odluke tijekom utakmice (ne predviđanja)

 • Upravljanje rizicima

 • Probiranje i procjena

 • Praćenje rehabilitacije

 

Medicinski stručnjaci imaju izazovnu potrebu za rizicima u fazi probira, smanjenju nekontaktnih ozljeda i osiguravanju da povratak u igru ne dovede do ponovne ozljede. TMG može riješiti ova tri problema na brz, precizan i objektivan način.

Podrška za vidljive znanstvene publikacije.

 • Dijagnostika akutne i kronične promjene mišića

 • Neinvazivno određivanje mišićnog sastava

 • Otkrivanje lokalne iscrpljenosti mišića

Tensiomiografiju koriste neke od najprestižnijih istraživačkih institucija u svijetu, pomažući im u otkrivanju akutnih ili kroničnih promjena sposobnosti mišića pri stezanju/opuštanju. Novitet, relevantnost i vjerodostojnost informacija prikazanih u određenoj publikaciji mogu značajno utjecati na njihov utjecaj. Tensiomiografija se do sada koristila u više od 100 znanstvenih radova.

ISTRAŽIVANJE

Tehnologija

KAKO IZGLEDA

TMG PROTOKOL

ZA MJERENJE?

Tensiomiografija (TMG) se koristi za praćenje pomicanja radijalnog trbuha mišića pod izometrijskim uvjetima. Senzor pomaka smješten je okomito na tangencijalnu ravninu na najvećem području iznad trbuha mišića. Promatra se i nadzire pomicanje (povećanje) trbušnog mišića  tijekom stezanja.

 

Eksperimentalni postav koji se koristi za izazivanje i mjerenje izometričkih odgovora na kontrakciju trzanja dvoglavih nadlaktičnih mišića. TMG senzor mjeri radijalni pomak mišića tijekom trzavih kontrakcija izazvanih kratkim električnim podražajima. Poticajne elektrode su postavljene izravno na kožu.

 

Kontrakcija mišića potaknuta je jednokratnim električnim podražajima. Dvije samoljepljive elektrode smještene su oko TMG senzora. Anoda se nalazi distalno a katoda proksimalno, 20-50 mm od mjerne točke. Bipolarna električna stimulacija sastojala se od jednog DC impulsa u trajanju od 1 ms.

Fig. 1.

Experimental setup used to evoke and measure the biceps brachii (BB) isometric twitch contraction responses. The TMG sensor measures muscle radial displacement during twitch contractions induced by short electrical stimuli. The stimulating electrodes are placed directly onto the skin.

TMG PARAMETRI

Vrijeme kašnjenja (Td) kao vrijeme između električnog impulsa i 10% kontrakcije

Vrijeme kontrakcije (Tc) kao vrijeme između 10% i 90% kontrakcije

Vrijeme održavanja (Ts) kao vrijeme između 50% kontrakcije i 50% opuštanja

Vrijeme opuštanja (Tr) kao vrijeme između 90% i 50% relaksacije

Pomak (Dm) kao maksimalna amplituda kontrakcije mišića

Fig. 2.

The parameters that were measured with the TMG signal:

Dm – maximum amplitude (displacement),

td – initial delay time, 

tc – contraction time,

ts – sustained contraction time and

tr – half relaxation time.

DETALJNI PREGLED TENSIOMIOGRAFIJE:

 

Tensiomiografija je tehnologija koja se brzo razvija, neinvazivna, praktična, brza i pouzdana. Pomaže u mjerenju napredovanja u rehabilitaciji ili osposobljavanju i stoga pruža objektivnu procjenu učinkovitosti određenog protokola liječenja. Specifična svojstva stezanja mišića koja se mjere važni su parametri za medicinsko i sportsko osoblje koje traži pravi uvid u stanje pojedinačnog mišića.

 

Snage TMG S2 sustava su jednostavnost, fleksibilnost i kompatibilnost s drugim metodama i primjenama na terenu ili izvan njega. Sportaši mogu pbiti profilirani, praćeni i vođeni kroz rehabilitaciju ili trening u nekoliko minuta.

Za razliku od statičnog medicinskog snimanja, TMG S2 sustav otkriva pravu funkcionalnu sposobnost mišića bez prekomjernih troškova, vremena ili putovanja.

 

Procjene su bezbolne, ne zahtijevaju napor od sportaša i mogu se obaviti čak i tijekom akutnih faza ozljede kako bi se dobila suštinska, jasna i objektivna mjerila.

Istraživači kao i stručnjaci za sportsku medicinu i performansu imaju zajedničku potrebu za relevantnim i objektivnim informacijama kako bi se odluke mogle brže donijeti i kako bi bili bolje informirani. TMG S2 sustav ovo pruža na učinkovit, brz i jednostavan način. Nadalje, informativna vrijednost podataka o funkciji mišića ne može se ponoviti niti jednim drugim modalitetom.

Uporaba

OPIS TVRTKE TMG-BMC

ZNANOST ZA EVOLUCIJU TIJELA

TMG-BMC Ltd. je pionir u razvoju metoda za mjerenje kontrakcije mišića. Rani usvojitelji sada imaju priliku koristiti novi pristup za točnu, neinvazivnu i ekonomičnu dijagnozu u područjima istraživanja, sportske medicine i performanse.

 

Za informacije posjetite:

https://www.tmg-bodyevolution.com/ 

TMG_STADION_PREVIEW__TMG-67
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-45
TMG-120_web
TMG-55
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-29
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-8
TMG-257
TMG-265
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-68
TMG_STADION_PREVIEW__TMG-80

KONTAKTIRAJTE NAS

Hvala vam. Poruka je poslana.

Kontakt
SLIJEDI
 • Facebook - White Circle
 • LinkedIn - White Circle
 • Twitter - White Circle
bottom of page